İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA GÜNÜ

10 Mart 2017

12 Mart İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif ERSOY’ u anma programı kapsamında 10 Mart 2017 Cuma günü yüksekokulumuz konferans salonunda öğrencilerimize yönelik bir konferans düzenlendi. Konferansta Yüksekokulumuz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akbıyık 12 Mart İstiklal Marşının kabulü, Mehmet Akif Ersoy’un Hayatını ve İstiklal Marşının yazılış sürecini anlatan bir konuşma yaptı.

Konuşmasında şunları anlattı:

Osmanlı’nın dağılma sürecine girmesiyle başlayan sıkıntılar, dünya devletlerinin milletimizi esir etmesi ve ülkemizi istila etmeleriyle devam etti. Bunun sonunda da milletimiz; canını, dinini, namusunu, geleceğini, kısaca her şeyini kurtarmak için “Kurtuluş Savaşı’nı başlattı. Sefaletler ve imkânsızlıklarla devam eden Kurtuluş Savaşı yüz binlerce şehit verilmesiyle kazanıldı. Ve ülkemiz düşman işgalinden kurtulup bağımsızlığını kazanmış oldu.

Meclis kurulduktan sonra da her bağımsız milletin olduğu gibi bizim de birlik beraberliğimizi sağlayacak, ordumuza güç verecek ve vatanımızı kurtarmak için çektiğimiz acıları ve gösterdiğimiz kahramanlıkları hatırlatacak bir marşımız olması fikri ortaya çıktı. Bunun için büyük para ödülü olan bir yarışma düzenlendi. Yarışma sonucunda o günleri bizzat yaşayan ve yaşananları en güzel şekilde anlatan Mehmet Akif Ersoy’un şiiri birinci olmuştu. Mehmet Akif bu marşı milletimize armağan ederek para ödülünü de kabul etmemiştir. İşte Mehmet Akif’in bu şiiri 12 Mart 1921 tarihinde de resmen İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir.

O günden beri içimizdeki vatan sevgisinin sönmemesi için İstiklâl Marşı’mızı okur, o günleri unutmamaya çalışırız. Bizler de atalarımızın bin bir zorlukla kazandığı istiklâlimize sahip çıkmalı ve onları her zaman şükranla anmalıyız. Dedikten sonra İstiklal Marşımızın bir kıtasını öğrencilerimize okudu.

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.

Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!

Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.

Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

Son olarak sözlerimi Mehmet Akif’in şu cümlesiyle bitirmek istiyorum:

Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın! diyerek konuşmasını bitirdi.