GEREDE UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULUNDA YÜKSEK HIZLI TREN GÜZERGÂHI TARTIŞILDI

22 Nisan 2019

“18 Nisan 2019 Perşembe Günü Gerede Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu tarafından, “Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi: Alternatif Güzergâh Önerisi” başlıklı bir konferans düzenlendi. Yüksekokul Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan ŞAMANDAR konuşmacı olarak katıldı. Konferansa, Gerede Kaymakamı Cengiz ÜNSAL, Belediye Başkanı Mustafa ALLAR, Ak Parti İlçe Başkanı İsmail ÇETİN, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ersin KAŞKA, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet URAL, Gençlik Merkezi Müdürü İlhan ŞİMŞEK, GTSO Genel Sekreteri Şerafettin DAĞYILDIZI, İşadamı Akif ALLAR ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri iştirak ettiler. Ayrıca, Yüksekokul akademik ve idari personeli ile öğrenciler de toplantıya yoğun ilgi gösterdiler.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Kadir Murat ALTINTAŞ, yüksek hızlı trenin ülke kalkınmasındaki rolünden bahsederek başladığı konuşmasında, Gerede’nin stratejik konumunun getirdiği avantajlara değinerek, yüksek hızlı trenin ilçeye sosyoekonomik açıdan sağlayacağı olası katkıları değerlendirdi.

Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Ayhan ŞAMANDAR, yakın geçmişte fizibilitesi yapılan güzergâhın yeniden değerlendirilmesinin gerekliliğini vurgulayarak başladığı konuşmasında, gelişmiş ülkelerdeki yüksek hızlı trenlerden örnekler vererek, güzergâh seçiminde stratejik öneme sahip faktörleri ayrıntılı bir biçimde açıkladı. Oldukça kapsamlı bir biçimde ve daha önce yapılan çalışmalar çerçevesinde, Ankara-Gerede-Bolu Düzce-Hendek-Sakarya-Gebze-İstanbul rotasının ideal bir güzergâh olduğunu ve Kuzey Anadolu fay hattının verebileceği muhtemel zararın, bu güzergâhta minimize edildiğini ifade etti. Böyle bir toplantının yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek tamamladığı konuşmasının son bölümünde, katılımcılara desteklerinden ötürü teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Konferansın son bölümünde, Gerede Belediye Başkanı Mustafa ALLAR verdiği ayrıntılı bilgilerden dolayı Prof. Dr. Ayhan ŞAMANDAR’a teşekkür ederek, teknik altyapı konularının geliştirilmesini müteakip, desteklerinin artarak devam edeceğini belirtmiş ve toplu fotoğraf çekimi sonrasında konferans tamamlanmıştır.